Ugrás a fő tartalomhoz

Lépésről-lépésre: A bőrgyógyász tanácsai, hogyan végezze el otthonában arcbőre mélytisztítását 5 lépésben

2024. 02. 21.

Iva Davies

4 perces olvasás

A tökéletes, hibák nélküli arcbőr minden oldalról mosolyog ránk. Magazinokból, filmekből és a közösségi médiákból. És bár tudjuk, hogy ennek a tökéletességnek nagy részét a szűrőknek vagy a Photoshopnak köszönheti, mégis különböző módon próbáljuk meg mélytisztítani az arcbőrünket, ezáltal megközelítve a kristályos tisztaságot.

Nem minden tipp, amit az interneten találunk, működik ténylegesen. Némelyik még a bőr védőgátját is károsíthatja, és bajt okozhat irritált arcbőr, fokozott érzékenység vagy égés formájában. Ezért kikértük a Rajská Clinic klinikáról Dr. Lucie Rajská bőrgyógyász véleményét az arcbőr mélytisztításáról férfiakra és nőkre is vonatkozóan. 

A gondos smink eltávolítás és az arcbőr tisztítása reggel és este, majd a rendszeres skincare rutin mindennapos dolog. A jelen útmutatót hetente egyszer vagy csak havonta néhányszor használja, a bőrtípusától függően. Semmit sem szabad túlzásba vinni, még az arcbőr otthoni mélytisztítását sem.

Hogyan kell mélytisztítani az arcbőrt?

A smink eltávolítása

Ha a pórusok mélytisztítására készül, de rétegnyi sminket visel, mindenképpen megfelelően sminkmentesnek kell válnia. Próbálja ki a Clinique Take The Day Off™Cleansing Balm olajos tisztító balzsamot, amely pillanatok alatt megszabadítja az arcát a sminkjétől és az SPF-től.

Kefe az arcbőr tisztításához

A második szakaszban segíthet magának egy  arcbőrtisztító kefével. A FOREO LUNA™4 Plus szonikus készülék megszabadítja a szennyeződésektől, a zsírtól és az elhalt sejtektől. Remekül működik a CeraVe Cleansers géllel, amely nagyon gyengéd, de hatékony. "Egyáltalán ne erőltesse a Foreo-t, elvégzi a munkát Ön helyett. Ha túl erősen "megdolgoztatja" az arcát, károsítja az arcbőre védőgátját" - figyelmeztet a bőrgyógyász.

"A kefével és spatulával történő tisztítást egy rutinban az igazán ellenálló, zsírosabb arcbőrre ajánlom. Érzékeny arcbőrűeknek vagy könnyen irritálódó bőrűeknek ez a kombináció túl sok lehet. Ezért váltogatnám ezeket az eszközöket" - tanácsolja Dr. Lucie Rajská.

Ultrahangos spatulák

Ha igazán mélyrehatóan akar dolgozni, próbálja ki a Notino Beauty Electro Collection Ultrasonic face scrubber ultrahangos arcradírt. Még azt is eltávolítja, amire a tisztítókefe kevésnek bizonyul. És mivel "nedvesen" kell használni, fújja be az arcát a La Roche-Posay Serozinc nyugtató spray-jel.

Az arcbőr mélytisztításához a következőkre van szükség:

Tisztító maszk

Ezután vigye fel arcára a tisztító maszkot. Próbálja ki az Elemis Superfood AHA Glow Cleansing Butter maszkot, amelyet egy percig hagyjon hatni, a jutalma ragyogó, hidratált, tiszta arcbőr lesz. A benne lévő AHA savak a tökéletesen előkészített arcbőrnek köszönhetően igazán hatékonyan tudnak hatni.

Mit mond a bőrgyógyász az arcbőr gőzöléséről:

„Egyáltalán nem vagyok híve a gőzölésnek és a túl sok hőnek az arcon" - mondja a bőrgyógyász. „A gőzölés ugyan fellazítja az arc pórusait, és hatékonyabbá teszi a tisztítást, de a gőz kitágítja a pórusokat és az ereket, és súlyosbíthatja például a rosaceát. Az időnkénti gőzölés rendben van, de a tisztítás előtt egy meleg fürdőben való relaxálás teljesen elegendő.“

Szérum

Most érkezett el a legjobb idő egy szérumra. "Ha az arcbőre jól megtisztult, használja ezt ki, és kényeztesse egy minőségi szérummal, amely tele van olyan aktív hatóanyagokkal, például a hialuronsav vagy a niacinamid. Dolgozza be az ultrahangos spatula másik oldalával, hogy elősegítse a felszívódást" - javasolja Dr. Lucie Rajská.

A mélytisztítás után kényeztesse magát egy arckrémmel nagy mennyiségű hidratálóval, és menjen aludni. Reggel gyönyörűen feltöltött és lédús arcbőrrel ébred majd. Néhány ilyen tisztítás után pedig látni fogja, milyen tiszta és áttetsző az arcbőre.

Ne feledje, hogy az otthoni mélytisztítással kapcsolatban mindig konzultáljon bőrgyógyászával vagy kozmetikusával. Ők tudhatják a legjobban, hogy milyen gyakran és milyen intenzitással van szüksége arcbőrének erre az eljárásra. És előzetesen nézze meg videónkat.