Ugrás a fő tartalomhoz

Nehezen igazodik el az SPF-tartalmú krémek széles kínálatában? Segítünk ebben!

2022. május 11.Notino
Tisztában van azzal, hogy feltétlenül használni kell SPF-készítményeket, de nehezen igazodik el a széles termékkínálatban? Segítünk eligazodnia abban, hogy milyen fényvédő típusok léteznek, és hogy a városban, vízparton, sportoláshoz vagy strandoláshoz melyek a legideálisabbak. A napfény így megszépíti a bőrét, de nem árt majd neki.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő napvédelmet?

Az egyik ilyen fontos tényező a készítményeken található jelölés. Az UVA és UVB alapjelölésnek minősül. Az UVA a bőröregedéstől, az UVB pedig a leégéstől véd minket. Ezért meg kell nézni, hogy a készítmény csomagolásán rajta vannak-e ezek a jelölések. 

Számomra a kémiai és az ásványi alapú fényvédők is megfelelőek. Általában mindkét típus nagyon hatékony, de akadnak olyanok, akik az ásványi alapú fényvédőket részesítik előnyben. Az ásványi szűrős termékek kifejezetten az érzékeny bőrűeknek és gyermekeknek valók. Egyes márkák kombinálják a két szűrőtípust. Amennyiben napallergiája van, úgy célszerűbb ásványi szűrős terméket választania. Az pedig egy kellemes bónusz, hogy általában környezetkímélőbbek is. 

A textúra is legalább ennyire fontos. Zsírosabb bőr esetén lehetőleg a nem ragacsos állagú, könnyű emulziót válassza. Nem csomósodik majd össze a smink alatt. A Capital Soleil Mattifying SPF50+ 3 in 1 mattító arcvédő krém a zsírosodásra fokozottan hajlamos arcbőrre megfelelő. Ilyen arcbőrtípusra nem szerencsés a készítményeket rétegesen felvinni. Ezért csupán arcszérumot és védőkrémet használjon rá.

TIPP! Az SPF-készítmény csomósodása esetén hagyja ki a nappali krémet, és csak arcszérumot használjon. Manapság az SPF-készítmények a nappali krémekhez hasonló előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az olajos készítményeknek is megvannak az előnyei. Fényessé teszik a bőrt. Egyes olajoknak zsírosabb a textúrája, mások pedig szárazolajként viselkednek. Az olajos SPF- készítmények finom arany csillámokat is tartalmazhatnak, melyek csodálatosan mutatnak a testen.

Szeret sportolni? Akkor értékelni fogja a nagyon könnyen felvihető, praktikus spray kiszerelésű készítményeket. Ezek többsége fokozottan víz- és izzadtságálló, de ami a legfontosabb, és különösen könnyű újra felvinni őket, ha szükséges, és az első réteg nem elegendő. Bármikor, és akár sminkkel együtt is használhatók, így folyamatos lesz a napvédelem. Általában magas védőfaktorral rendelkeznek.

Sun Sunsistick SPF 50+ fényvédő stift érzékeny területekre nagyfokú védelmet biztosít, és elsősorban helyi használatra szolgál. Remekül megvédi az ajkakat, az orrot és egyéb érzékeny helyeket. Ne feledkezzen meg arról sem, hogy a tetoválás, heg vagy a bőrgyógyászati beavatkozások utáni állapot magas SPF-védőfaktort és gyakorlati teendőket igényel. Ezért ezek általában átlátszóak, de akár színezettek is lehetnek. Gyakran világosabb bevonatot képeznek, hogy látható legyen a fedettség.

Termékek

Hogyan védjük a hajunkat a naptól?

Tudta, hogy a haj ugyanúgy igényli a napvédelmet, mint az arcbőr? Függetlenül attól, hogy vastagabb szálú és porózusabb, vagy finom szálú a haja és érzékeny a fejbőre, fokozott ápolást igényel. Főleg ha a tengernél van, és így a haja nem csupán a napfénynek, de a só hatásának is ki van téve. A haj túlságosan kiszárad, és a fejbőr is ugyanúgy szenved tőle, mint az arcbőr. Nagyon sok hajápoló termék tartalmaz az UV-szűrők mellett olyan táplálóolajokat is, amelyek regenerálják, illetve hidratálják a hajat. 

A  beach hatást eredményező Kérastase Soleil Huile Sirene kétfázisú hidratáló olajos hajvédő permet csodás nyári hullámos hatást ad a frizurának. Többek között pont a hullámos hajat képes szépen rendezetté tenni. A hidratálást pedig főleg a száraz haj és a hajgyökerek értékelik majd nagyra.

Milyen SPF való csak az arcbőrre?

Én SPF 30-at használok. A reggeli arcápoló rituálém során a nappali arckrémre viszem fel a fényvédő krémet. Mivel szárazabb az arcbőröm, így inkább a könnyű textúrát részesítem előnyben. Nem csupán nyaraláskor van szükség a nappali fényvédő készítmények használatára. Ha eddig még nem foglalkozott a fényvédelemmel, itt a legfőbb ideje. 

Bizonyított tény, hogy a fényvédők napi használata jelentősen csökkenti az öregedési folyamatot. Így az öregedés elleni harc 1. számú fegyvere a megfelelő fényvédelem, ami természetesen a férfiakra is érvényes. Igaz, hogy az ő bőrük vastagabb, de az élet során általában szárazabb és porózusabb lesz, még ha ez a férfiakat annyira nem is zavarja. Viszont a bőrük hasonlóképpen reagál a napra. 40 felett megjelennek az erőteljesebb ráncok, a bőr feszülővé válik, és megpattant hajszálerek is láthatók már rajta. A férfiaknál sokkal gyakrabban fordul elő a basalioma is. Ez a bőr napfénynek leginkább kitett helyein megjelenő bőrdaganat, amely rosszindulatú és jóindulatú is lehet. Ezért az egész család számára rendkívül fontos az anyajegyek évenkénti ellenőrzése. 

Érzékeny az arcbőre? Válassza az SPF 50+ fluid napozókrémet. A legyengült bőrgát erősebb védelmet igényel. Amennyiben gondja van a pigmentfoltokkal, úgy érdemes megbarátkoznia az SPF-készítményekkel.

Ha azon nők körébe tartozik, akik valamiért nem szeretik a termékeket rétegezni, próbálja ki a Purito Daily Go-To Sunscreen SPF 50+ könnyű arcvédő krémet. Ez a könnyű krém kényelmesen rétegezhető, és nem okoz olyan érzést, hogy a bőr megterhelt és „fulladozik“. A másik lehetőség, hogy kihagyja a beauty rutinjából a hagyományos nappali krémet, és főleg a nyári hónapokban, SPF-termékkel helyettesíti.

Számtalan nőnek okoz problémát az ajkak finom és érzékeny bőre. Nekik azt javasolom, hogy használjanak olyan magas SPF-tartalmú ajakbalzsamot, amely balzsamként működik, ugyanakkor kellően meg is védi az ajkakat. 

Termékek

Elegendő védelmet tartalmaz az SPF-tartalmú alapozó? 

Elég felvinni egy SPF-tartalmú alapozót ahhoz, hogy megfelelően védett legyen az arcunk? Egyáltalán nem! Igaz, hogy az SPF-es alapozók egy adott típusú védelemmel el vannak látva, de soha nem helyettesíthetik a minőségi SPF-készítményt. Ennek egyszerű oka van: az alapozót ugyanis nem ugyanúgy visszük fel az arcunkra, mint a krémet, azaz nem visszük fel az arc, a nyak és a dekoltázs minden pontjára. Ráadásul vannak, akik az alapozót csak korrektorként használják az arc adott területeire. 

Így az arc védelmére arcvédő készítményt, plusz SPF-es alapozót célszerű használni. Egyes arcbőrtípus esetén az alapozó használata megvédheti az arcbőrt a pigmentfoltoktól. Mindenesetre az alapozó, színező arckrém, illetve BB krém remek választást jelenhet, amennyiben még alaposabb napvédelmet akar biztosítani az arcának. 

Vagyis az SPF elengedhetetlen. Szükséges. Rutin. Ne kerülje a napot. Azonban okosan „éljen vele“.

Olvasson tovább