Cumik

Bébiőrök
Nem tartalmaz a beállított szűrőknek megfelelő termékeket.
Cumik
Cumitartók
Nem tartalmaz a beállított szűrőknek megfelelő termékeket.
Gyermektakaró
Nem tartalmaz a beállított szűrőknek megfelelő termékeket.
Légzésfigyelők
Nem tartalmaz a beállított szűrőknek megfelelő termékeket.
Választott már
 • LOVI
 • Hey
Bestsellerek

A legjobb cumi kiválasztása a babának

Cumi, dudli, cucli... mindenki máshogy hívja. Mindenesetre egy jól kiválasztott cumi képes megnyugtatni és elégedetté tenni a babát, de ahhoz is hozzájárul, hogy a baba a hátán aludjon, ahogyan ez javasolt is. Nézzük meg, hogyan kell kiválasztani a legjobb cumit. Meglátja, nem is olyan nehéz.

Hogyan kell kiválasztani a megfelelő méretet?

A cumi megfelelő mérete az egyik legfontosabb kritérium a választás során.

 • Egyszerűen kövesse a gyártó javaslatait. Leggyakoribb méretű cumi a 0 és 18 hónap közötti gyerekeknek való. De vannak 18 hónapos kortól javasolt cumik is a nagyobbak számára.
 • Az újszülötteknek való cumi biztosan nem lesz megfelelő a nagyobb babáknak és fordítva pedig főleg nem. A helyes méretű cumi megakadályozza a gyermek szájüregének szabálytalan fejlődését.

Kivágott vagy kör alakú cumi?

A cumi korongjának, még ha a baba száján kívül is marad, megvan az alapvető funkciója. Szellőzőnyílásokkal van ellátva, amelyek fontosak a baba optimális légzéséhez vagy a nyál elvezetéséhez.

 • A nyolcas vagy masni alakú – azaz felül és alul kivágott – korong lehetővé teszi, hogy a cumi mindkét oldalról a baba szájába helyezhető legyen.
 • Az orrnak kivágott korong az alakjával mutatja az egyetlen módját a szájba helyezésnek és nagyszerűen illeszkedik a baba szájához.
 • A kerek cumi nagyon aranyosan áll a babáknak. De meg kell győződni arról, hogy nem nyomja a baba orrát.

Szimmetrikus vagy aszimmetrikus cumi?

A babától függ, hogy melyik formájú szívókát (vagy fogantyút) részesíti előnyben. Szerezze be mindkét típust, hogy kipróbálhassa, melyik felel meg a kicsinek.

 • Az aszimmetrikus cumi (anatómiai cumi) követi a száj formáját az egyik lapos oldalának köszönhetően. A gömbölyű részével felfelé kell behelyezni.
 • A szimmetrikus cumi (fiziológiai cumi) csepp formájú és a mellbimbóra hasonlít. Vannak kerekek is (ún. cseresznye cumi), amelyeket szintén a mellbimbó formája inspirált.
 • Az ortodontikus cumik lehetnek aszimmetrikus és szimmetrikus formájúak is. Biztosítják a baba nyelvének megfelelő elhelyezkedését, és formájukkal maximálisan elősegítik a szájüreg egészséges fejlődését.

Szilikon- vagy kaucsukcumi?

Leggyakrabban 2 típusú anyaggal találkozhatunk: kaucsuk azaz latex, vagy orvosi szilikon. Mindkét anyagnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

 • Latexcumi: A kaucsuk, amelyből a latexet gyártják, természetes anyag, ezért a cumi sárgás árnyalatú. Tipikus íze sok babának ízlik, de nem mindegyiknek. Nagyon puha és rugalmas. A kaucsukcumi tisztán tartása kissé nehezebb a szilikonnal szemben. Beszerzése környezetbarátabb.
 • Szilikoncumi: Teljesen átlátszó, íztelen és szagtalan, nagyon könnyen tökéletesen tisztán tartható. A szilikoncumi ellenálló a magas hőmérséklettel szemben, és élettartama is hosszabb. A latexcumihoz képest kevésbé rugalmas.

Mit szerezzünk még be a cumihoz?

 • Először is érdemes egynél több cumit beszerezni. A cumik ugyanis szeretnek könnyen elveszni.
 • Éppen ezért vásároljon hozzá cumitartó csipeszt is. Felcsipeszelheti a baba ruhájára, így a cumi soha nem lesz túlságos messze, és nem esik le séta közben sem. A cumitartó csipeszek sok szép dizájnban megvásárolhatók.
 • A hosszabb, de a rövidebb utazásokhoz is jól fog jönni a védőkupak. A cumi higiénikusan tiszta marad benne, és a baba egyből a szájába veheti.

A baba első napjai, hetei és hónapjai is sokkal kellemesebbek lesznek számára a cumival – ezáltal Önnek is. Elég csak a fent említett kritériumok szerint választani, és ezután hagyja, hogy a baba kiválassza a neki legjobb cumit.