Ugrás a fő tartalomhoz

Segítség érzékeny fogak esetén

A kevés fogászati probléma egyike, amelyet otthon is meg tudunk szüntetni, a fogérzékenység. Persze fontos tudni, hogyan és mivel. Ismerje meg az érzékeny fogak helyes ápolását! Van néhány nagyszerű tippünk az érzékeny fogak védelmére és arra, hogy milyen termékekkel ápolja őket.

Mindenki megtapasztalta már legalább egyszer azt a kellemetlen érzést, amikor a foga érzékeny az érintésre. Hidegre, melegre vagy édesre. Fogkefével végigsimítani szó szerint borzalom. Előfordul, hogy ez a foghigiénia vagy a fogfehérítés velejárója, de a túlzottan erőteljes fogmosással is összefügg. A legérzékenyebb a szabadon lévő fognyak (a fognak az a része, ahol az íny visszahúzódott), de az érzékenység az ínyt sem kíméli.

Ezt az egészségügyi problémát szaknyelven dentin-túlérzékenységnek nevezik. Ideális lenne, ha ezt a fogorvosával beszélné meg, de érthető, hogy nem mindig van rá idő. Arról nem is beszélve, hogy az időpontok egyeztetése sem kedvez a probléma gyors megoldásának

 

A fogérzékenység meglehetősen gyakori probléma. A fogíny visszahúzódása és a zománc kopása okozza, amikor a fog puhább és érzékenyebb belső része, az úgynevezett dentin szabaddá válik. A fogzománc és az íny alatt található, ahol érzékeny idegek futnak. Ilyenkor elég egy jelentősebb külső inger, például ha egy hideg ital irritálja az idegeket, és máris érzékeljük a rövid, de intenzív fájdalmat.

teljes szöveg szöveg elrejtése

Elsősegély az érzékeny fogakra

A legjobb, ha a fogérzékenységet alapos és rendszeres szájhigiéniával, megfelelő fogkefével és fogközkefével, fogselyemmel és szájvízzel előzzük meg. Ön mindent megtesz, de a fogai még mindig érzékenyek? 

Akik felkészültek, azokat nem érik túl nagy meglepetések. Mindenkinek tudnia kellene, hogyan lehet csillapítani a hirtelen fellépő fogérzékenységet, és mit kell mindig kéznél tartani. Nálunk gyors segítséget talál speciális segédeszközök formájában.

Az érzékeny fogak megnyugtatása

1. Cserélje le a fogkeféjét egy olyanra, amelyik a lehető legpuhább és legkíméletesebb. Ugyanez vonatkozik az elektromos fogkefékre is – kínálatunkban találhatók érzékeny fogakra való pótfejek is. A Sonicare Sensitive kefefej közepén található sörték például rendkívül puhák és olyan gyengédek még a nagyon érzékeny fogakhoz és ínyhez is, hogy még azok is dicsérik, akiknek a fognyakuk szabaddá, így túlérzékennyé vált.

2. Az érzékeny fogakra való fogkrém és speciálisan az érzékeny fognyakra való fogkrém is beválik és azonnal enyhíti a fájdalmat. Ráadásul regenerálja és erősíti a fogzománcot, védi a fogakat a fogszuvasodástól és tartalmazza a fogak egészségéhez szükséges ásványi anyagokat. Nálunk valóban széles a választék.

3. Az érzékeny fogakra való fogkrém hatását támogassa magasabb kalcium- vagy fluoridtartalmú speciális gélekkel.

4. Csökkentse az intenzitást, és ne mossa erőteljesen a túlérzékeny fogakat. Ha azon kevesek közé tartozik, akik naponta több, mint kétszer is fogat mosnak, ideiglenesen mossa őket kevésbé gyakran.

5. Mindig mossa fogait érzékeny fogakra való fogkrémmel és velük együtt az ínyét is, amely a baktériumok melegágya.

6. Kerülje a túl hideg, forró és édes italokat. Ez más élelmiszerekre is vonatkozik. Egy fagylaltkehely, majd egy forró eszpresszó nem biztos, hogy a legjobb az érzékeny fogak számára.

Amennyiben a fogak érzékenysége továbbra is fennáll, annak ellenére, hogy minden ajánlást betartott, akkor ideje időpontot kérni fogorvosától. A túlérzékenységet okozhatja például egy szuvas fog, amelyet csak szakorvos tud kezelni.